Další podvod, který vás připraví o peníze

Kyberzločinci na nás útočí ze všech stran. Nový způsob internetového podvodu, jak z lidí lákají údaje o platebních kartách, je pomocí slevových akcí, nejrůznějších soutěží nebo taky výhodných nákupů.

Online světem tak kolují stovky zpráv, které lidé dostávají nejčastěji na Facebooku, WhatsAppu a dalších. Důvěřivec odkaz otevře a ten jej přesměruje na platební bránu. Za zadání údajů z platební karty a zaslání symbolické částky slibují zařazení do soutěže nebo rovnou vstupenky zdarma. A pak už jen zločinci zvesela stahují peníze z vaší karty.

Odhalte podvod dřív, než se chytíte do pasti

Rozpoznat podvodné webové stránky nejde vždy snadno. Jedním z rysů mohou být skryté kontaktní údaje a telefonní číslo, na které se nelze dovolat. Pokud vás odkaz přesměruje na web, vždy zkontrolujte adresu, zda na ní nenajdete podezřelou doménu, která končí podivně, např. .cz. win. Ověřte si, že stránky mají před doménou zámeček, to znamená, že jsou zabezpečené a mají bezpečnostní certifikát SSL, který ověří poskytovatele a šifrují veškerou komunikaci. Pokud se vám cokoliv nebude zdát v pořádku, vždy si raději vyhledejte další informace nebo recenze na internetu.

Co dělat, když jste naletěli?

Člověk není tvor neomylný a tak se může stát, že jste v dobré víře na podvodný odkaz klikli a údaje o své platební kartě přece jen na podvodné stránky zadali. Co teď? Ideálním řešením je okamžitě kontaktovat svou banku a situaci řešit. Řešením může být také to, že si ve svém internetovém bankovnictví snížíte denní limit pro platbu kartou na nulu nebo rovnou zrušíte možnost platit kartou na internetu.

Pokud jste neodhalili podvodníky včas a z účtu vám zmizel obnos peněz, bez dalšího váhání kontaktujte Policii ČR.

Zabezpečit a nedávat z ruky

Banky dnes umožňují zabezpečení internetových plateb , a to takzvaným 3D SECURE. Ten chrání údaje z platební karty proti zneužití. Před každou platbou vám banka zašle ověřovací SMS s kódem a teprve až po zadání kódu se požadovaná platba uskuteční.Nejen online svět skrývá hrozby, ale nebezpečí nás může zasáhnout i v reálném životě. Vždy si platební karty chraňte a nikdy ji nespouštějte z očí. Není totiž nic jednoduššího, než si kartu vyfotit mobilem a v dalších dvou minutách díky údajům na internetu zaplatit téměř cokoliv.Nevíte si rady, jak se bránit online nástrahám? Nečekejte, až vás podvodníci zastihnou nepřipravené. Předejděte hrozbám a zeptejte se našich odborníků na bezpečnost, jak se v dnešním kybernetickém světě neztratit, a uchránit tak své peníze a cenná data.

Řeším stejnou situaci a CHCI RADU ADVOKÁTA.

Nemám svou diskrétní zónu, ale chci se registrovat. Nevíte si rady? Kontaktujte nás. 

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek