Jak zabezpečit jízdní kolo

Čvn 27, 2022

Možností zabezpečení kola uloženého někde ve sklepě, v zahradním domku nebo v garáži je samozřejmě více. 

Jedním ze specifik českého trhu s jízdními koly je průměrná vysoká cena pořizovaných kol i několikanásobně překračující evropský průměr. U nás se na vracích tolik nejezdí 🙂   

Při běžném pohybu a parkování používáme samostatné alarmy, nebo zámky s integrovaným alarmem, které se při neoprávněném pohybu spustí a upozorní na případného pachatele. Mluvíme zde o typech lankových, skládacích, nebo alarmech určených k nasazení na kotoučové brzdy. 

Známou metodou zabezpečení nejen jízdních kol je instalace identifikátoru, čipu. Dříve jsme instalovali zejména čipy pasivní, kdy kolo bylo možné detekovat pouze při přiložení čtečky pasivních čipů. Stále častěji se prosazují aktivní čipy, tedy s napájením bateriemi s výdrží až půl roku a integrovanou sim kartou a modulem GPS.  Dnešní nejmodernější technologie je založena na kombinaci pasivního čipu, načítaného okolními bluetooth aktivními telefony s iOS nebo Android operačním systémem. Tyto ke spolupráci přizvané telefony pak tvoří pomyslnou bránu doprovázející pohyb odcizeného kola a dokáží v telefonu majitele zobrazovat trasu sledovaného kola s instalovaným čipem.     

Zabezpečení jízdních kol  samozřejmě musí předcházet zabezpečení prostor, kde jsou uložena. Máme na mysli alespoň jednoduchá čidla, která majiteli dají informaci o tom, že někdo vstoupil do prostor, kam se běžně nevchází a je tak dobré ihned ověřit co se zde děje a o koho se jedná.  

K typologii pachatelů se toho příliš přesného říct nedá, bývají to zcela nesourodá individua nebo také skupiny osob. Od feťáků beroucích po sklepích cokoli hodnotného, až po spolupracující organizované týmy cíleně tipující zájmová kola. Vzhledem k četnosti krádeží určitě stojí zato částku mezi  300,- až 4.500,-Kč investovat.  

A co dělat, když už odcizení nechráněného kola dojde? 

Samozřejmě oznámit na Policii ČR. Zde se nenechat odradit zcela běžnými větami jako: “To je zbytečné oznamovat”, “Nikdo vám nic nedá”, “Co jako čekáte, určitě jste kolo neztratili”, apod.. A přestože jich to spousta tvrdí, žádný policista samozřejmě nemůže předem tušit, kdo kolo odcizili a jak s ním naloží. 

Pokuste se pak své kolo dohledat na prodejních serverech nebo ve fyzických bazarech.  Vždy pak dává smysl pokusit se vyvolat poptávku po odcizeném kole, třeba pod smyšlenou legendou. 

Jen následné vyjednávání nebo až zadržení osob spojených s pachatelem už je samostatná disciplína.

Zdroj: Premium Systems