Nákupy dárků: kdy a jak můžu zboží vrátit?

Lis 23, 2023

Vánoce se blíží a s nimi i nákupy vánočních dárků. Pokud jste letos koupili nějaký dárek, který se vám nelíbí nebo vám nevyhovuje, máte právo ho vrátit. Ale kdy vlastně můžete zboží vrátit?

Právo na vrácení zboží do 14 dnů

Spotřebitelé mají právo na vrácení zboží do 14 dnů od jeho převzetí. To platí pro všechny spotřebitelské smlouvy, které jsou uzavřeny mimo obchodní prostory nebo na dálku.

Mezi spotřebitelské smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory patří například smlouvy uzavřené na ulici, v domácnosti nebo v jiném místě, které není provozovnou podnikatele. Mezi spotřebitelské smlouvy uzavřené na dálku patří například smlouvy uzavřené přes internet, poštou, telefonem nebo jiným prostředkem komunikace na dálku.

Co se dá vrátit a co ne?

Právo na vrácení zboží do 14 dnů platí pro veškeré zboží, které jste si koupili jako spotřebitel.

Výjimku tvoří zboží:

  • potravinářské zboží
  • náplňové materiály, jako jsou inkousty, tonery nebo baterie
  • zboží, které bylo vyrobeno podle vašich specifikací nebo podle vašeho zadání
  • zboží, které bylo zjevně použito
  • zboží, které bylo poškozeno

Jak zboží vrátit?

Pokud chcete zboží vrátit, musíte o tom informovat prodejce písemně nebo e-mailem. V oznámení o odstoupení od smlouvy musíte uvést své jméno, adresu, číslo objednávky a číslo účtu, na který chcete vrátit peníze, a přiložit zboží, které vracíte.

Zboží můžete vrátit poštou nebo osobně v prodejně. Pokud zboží vracíte poštou, musíte ho poslat doporučeně a s přiloženým potvrzením o převzetí.

Jak potom postupuje prodejce?

Pokud vrátíte zboží do 14 dnů od jeho převzetí, prodejce vám musí vrátit peníze, které jste za zboží zaplatili. Peníze musí vrátit nejpozději do 14 dnů od odstoupení od smlouvy.

Prodejce vám může vrátit peníze stejným způsobem, jakým jste je zaplatili, pokud se s vámi nedohodnete jinak.

Co když zboží vracím po 14 dnech?

Pokud zboží vracíte po 14 dnech od jeho převzetí, nemusíte mít nárok na vrácení peněz. V tomto případě můžete zboží vrátit pouze v případě, že je zboží vadné.

Pokud je zboží vadné, máte právo na reklamaci. V rámci reklamace můžete požadovat odstranění vady, výměnu zboží nebo vrácení peněz.

Co je to prodloužená doba na vrácení zboží?

V dnešní době konkurenčních výhod se u nás hojně rozmáhá prodloužená doba na vrácení zboží. Obchodníci často nabízí až 100 na vrácení nevhodných dárků nebo nevyhovujícího zboží. Často se jedná právě o nevhodné vánoční dárky, elektroniku, ale třeba i oblečení.

A jak je to se zakoupením zboží v kamenné prodejně?

Pokud jste zakoupili zboží v kamenné prodejně, obecně neexistuje zákonná povinnost prodejce přijmout zboží zpět. To je dáno tím, že máte možnost si zboží prohlédnout a vyzkoušet přímo v prodejně a o koupi se informovaně rozhodnout přímo v prodejně.

Prodejce však může poskytnout nadstandardní službu vrácení zboží. V takovém případě je prodejce povinen dodržet podmínky, které si sám stanovil. Tyto podmínky mohou být uvedeny v obchodních podmínkách prodejce nebo v reklamě.