Chcete mít přehled o vašem bodovém skóre? Už to jde.

Úno 20, 2024

Od ledna 2024 se nově digitalizace dopravního sektoru dostala na další level. Víte, jaké novinky si pro vás připravil Portál dopravy? Co nově můžete sledovat a jaké žádosti můžete podat online bez návštěvy úřadu?

Sledujte své bodové konto

Úplnou novinkou na Portálu dopravy je možnost, kdy si můžete zapnout notifikace emailem nebo sms zprávou ohledně změn ve vašem bodovém systému, a to zcela zdarma. Pokud dostanete pokutu, portál vás bude informovat, jak na tom aktuálně jste. A přesně dohledáte, za co konkrétně pokuty byly i zpětně.

Taky si můžete během chvilky stáhnout digitální výpis všech dříve vlastněných nebo provozovaných vozidel.

Přepis vozidla online

Navíc ministerstvo dopravy spustilo online žádosti nejen pro přepis vozidla, ale i pro další úkony, jako např. registraci vozu po koupi v Česku nebo dovozu ze zahraničí, případně o vydání další registrační značky na nosič kol nebo přívěsný vozík.

Návštěvě úřadu se bohužel nevyhnete úplně. Osobně si musíte vyzvednou techničák nebo registrační značku. Taky funguje pravidlo, že pokud nový majitel podá žádost o přepis osobně, nelze ho dokončil online. Ale naopak to není problém.

Líbit se vám bude i to, že online žádosti jsou o 20% levnější. Místo 800,- Kč za přepis vozidla zaplatíte jen 640, a třeba za třetí registrační značku místo 600,- Kč jen 480,- Kč.

Jak se do Portálu dopravy přihlásit?

Přihlásit se můžete hned několika způsoby. Přes státní prostředky to je možné například přes eObčanku nebo mobilním klíčem eGovernmentu. Další možností je přihlášení přes bankovní identitu a nebo MojeID a další. Všechny možnosti najdete konkrétně u přihlášení.