H E V E R 1. část: jak správně PRODAT starší auto

Lis 6, 2020

Prodáváte svého plechového miláčka? Máme pro vás jasný návod, jak na to. Ale hlavně, vypíchli jsme pro vás kroky, které si zaslouží větší pozornost, protože by vás mohly přijít pěkně draho. Neznalost neomlouvá, no ne? 

Hledání kupce

Komu auto prodat je jedno ze základních rozhodnutí. Možnosti máte celkem tři: soukromý inzerát, bazar nebo komisní prodej. Vše má své pro a proti, a záleží na tom, kolik nervů chcete prodeji obětovat a jak moc vám záleží na ceně.

Takže ve zkratce. Než prodáte auto na soukromý inzerát, bude to chvíli trvat, ale dostanete víc peněz. Naopak bazar si vezme provizi, takže sice vám auto vykoupí hned, ale výrazně pod cenou. Komisní prodej se postará o prodej, propagaci a dokumenty, ale nemáte kontrolu nad tím, jak s autem zacházejí. A jelikož za vady stále v tomto případě odpovídáte vy, může to být problém. A samozřejmě si vezmou provizi.

Bazary většinou vyřídí vše za vás. Ale co dál, když si vyberete možnost si auto prodat na vlastní pěst? Auto nafoťte ze všech stran a vyvěste na web inzerát s parametry vozidla. A pak už jen čekejte.

Evidenční prohlídka

Jakmile si s vybraným kupcem plácnete a vůz si prohlédne, můžete se pustit do nutných formalit. Důležitým krokem je evidenční kontrola, kterou můžete absolvovat nejdříve 30 dní před prodejem.

Smyslem kontroly je zjistit, zda souhlasí VIN kód, číslo karoserie a motoru. Sebou si určitě nezapomeňte vzít velký technický průkaz. Evidenční kontrola se pohybuje cca od 400 do 1000 Kč. Pokud vás však před prodejem čeká technická prohlídka, nahradí evidenční kontrolu, která tak už nebude potřebná.

Vychytaná kupní smlouva

Tak, v tuto chvíli máte kupce a potvrzení o evidenční kontrole. Na řadě je pořádná kupní smlouva. Ta může být i ústní, ale rozhodně doporučujeme všechno hezky sepsat na papír. Nesmí chybět podstatné náležitosti a podrobný popis vozidla.

Na co si dejte obzvlášť pozor jsou vady, které nezapomeňte do smlouvy vyjmenovat jednu po druhé. To vás ochrání v případě reklamace, kterou může kupující uplatnit až do 6 měsíců od převzetí auta.

Vzorů je na internetu spousta, nicméně rozhodně doporučujeme si před podpisem nechat smlouvu ještě zkontrolovat. A s tím vám rádi pomůžeme my.

Emoce stranou – přepis na úřadu

Po tom, co vám kupující podepíše smlouvu, dohlédněte na přepis vozidla. Můžete si vybrat, jestli se s kupujícím domluvíte a půjdete vůz přeregistrovat společně a nebo mu podepíšete plnou moc. To ale rozhodně nedoporučujeme, pokud kupujícího neznáte. Vůz musí přepsat do 10 pracovních dnů od prodeje a pokud to nestihne, hrozí vám pokuta až 50.000 Kč.

Přepis se nově provádí na jakémkoliv úřadu s rozšířenou působností (odbor dopravy). Správní poplatek je 800 Kč. Nezapomeňte si vzít sebou: osobní doklady, VTP, malý TP, zelenou kartu, protokol o evidenční kontrole a kupní smlouvu.

Formulář si můžete stáhnout dopředu z internetu a ušetřit si tím čas strávený na pobočce.

Ručení za škody je povinné

Dejte si pozor, povinné ručení nezaniká automaticky. Po tom, co podepíšete s kupujícím smlouvu o prodeji, informujte o změně vlastníka svou pojišťovnu. Domluvte se s kupujícím na datu, ke kterému si on své nové povinné ručení sjedná. Ideálně však od prvního dne, kdy se stane vlastníkem. Oznamte mu, že obratem kontaktujete pojišťovnu a povinné ručení ukončíte.

Jelikož se u přepisu dokládá i platná zelená karta, doporučujeme kupujícímu vyřešit povinné ručení ještě před podpisem.