Posunutí splátek až o 3 měsíce poskytne většina bank

Koronavirus neohrožuje jen naše zdraví, ale taky finance. Řada podnikatelů i zaměstnanců jsou nuceni řešit svůj snížený příjem. S tím bohužel úzce souvisí snížená schopnost splácet případné půjčky a hypotéky. Co dělat? Dá se situace řešit? 

Banky přislíbily odklad splátek 

Z důvodu posledního dění se i banky rozhodly podat pomocnou ruku. Ve spolupráci s Českou bankovní asociací (ČBA) hodlají OSVČ a zaměstnancům povolit možnost odkladu splátek spotřebitelských a hypotečních úvěrů až o 3 měsíce. Z počátku na tento návrh nepřistoupily všechny banky, ale s postupem času zástupci bank pochopili, že tento krok je nevyhnutelný.  

V této souvislosti začala ČBA konzultovat s Českou národní bankou (ČNB) nynější bankovní dohled. Ten by se měl pro začátek zmírnit. Taktéž je v řešení registr dlužníků.

Zápis odkladu splátek do registru dlužníků

Za normálních okolností je každý odklad splátek evidován v registrech dlužníků. Ty mapují platební morálku lidí a firem. Zápis tak mohl negativně ovlivnit budoucí žádosti o úvěr.  

Odklad splátek z důvodu epidemie koronaviru by však v registrech neměl být zaznamenán. ČBA a ČNB navrhly metodický postup, který aktuálně banky zpracovávají ve formě metodických pokynů a nastavení technických procesů.  

Důsledky nulové komunikace s bankou

V případě, že banku nepožádáte o odklad splátek, automaticky vám je banka neodloží. Tím vám bude nabíhat dluh, popřípadě vás čeká penále. Zatím situace netrvá dlouho a není možné říct, jak se banky k případným pokutám budou stavět. Avšak laxní přístup vás může dostat až do exekuce.  

Komunikujte se svou bankou

Pokud se vám kvůli koronaviru snížily příjmy, neváhejte kontaktovat vaši banku a zavčasu situaci aktivně řešte. Banky jsou připraveny svým klientům vyjít vstříc. Momentálně pracují na systémech, jak nejlépe tyto požadavky odbavovat online. Informace najdete na webových stránkách vaší banky, popřípadě vám je sdělí na jejich infolinkách. 

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek