Důvěřuj, ale prověřuj. Pachatel byl na listině podezřelých mezi posledními.

Okolnosti nás mohou donutit v životě udělat ledasco. O tom, kam člověka může zatlačit těžká životní situace, se přesvědčil i pan Luděk ve své firmě. Krádež v pokladně mu otevřela oči.

Jako skoro každá firma, i ta od pana Luďka drží hotovost v kase pro případ drobných plateb. Všichni to známe už ze základních škol. Funkce pokladníka byla prestižní a získávali ji jen ti nejzodpovědnější z nás. Když proto v pokladně chybělo 18 tisíc, závěr byl jasný. “Někdo nás v noci vykradl”, okamžitě vyhodnotil pan Luděk.

,,Někdo nás v noci vykradl. Zloděj měl asi klíče.“

Rozhodl se, že krádež nechá prošetřit bezpečnostními specialisty. Případu se ujal Jiří Pudich, člověk s velkými zkušenostmi s vyšetřováním zejména hospodářské kriminality, dnes majitel společnosti Premium Systems. Vyšetřování startuje. “Jako první se v dnešní době prověřují technické prostředky, jako jsou kamerového záznamy, informace z bezpečnostních systémů apod.“, vysvětluje Jiří. Instalace kamer ani nasazení jiných technických prostředků však doteď nebyla nutná, a tak jakýkoli záznam chyběl. Jelikož zámky od kanceláře nebyly poškozeny, pokračovalo se šetřením mezi zaměstnanci. A to nejen výslechem pokladníka, ale i dalších kolegů. 

,,Až 80% případů těchto krádeží jde za pokladníkem.“

Pan Luděk byl přesvědčen, že nikdo z jeho zaměstnanců v tom nemá prsty. Opak byl však pravdou.  “Až 80% případů těchto krádeží jde za pokladníkem, obvykle se tak jedná o zpronevěry ”, tvrdí ze zkušenosti Jiří Pudich. Z výslechů vyšlo najevo, že zaměstnankyně, která měla pokladnu na starost, byla v tíživé životní situaci.  Snažila se firemními penězi zaplatit dluhy a exekuce, do kterých ji dostal manžel, závislý sázkař.          

Chyb bylo odhaleno hned několik. Nedostatečná fyzická kontrola pokladny nadřízeným, špatná evidence příjmů a výdajů do pokladny, a celková absence interního předpisu, jak s pokladnou zacházet. Bohužel, stresová situace z osobního života zařídila své. Nejen funkce pokladníka, ale celé pracovní nasazení zaměstnankyně bylo už pár měsíců na nule. V pokladně chybělo celkem 18 tisíc, sedmiměsíční výplata za neodvedenou práci ve výši 161 000,- Kč plus odvody, a taky něco stálo samotné vyšetřování.

Pan Luděk díky pomoci bezpečnostní firmy předešel budoucí ztrátě a významnému narušení firemní kultury. Z průzkumů vyplývá, že osobní problémy zaměstnanců se firem týkají víc, než si majitelé myslí.

3 tipy jak takové situaci předejít

  • Vytvořte si interní předpis, jak s pokladnou zacházet.
  • Provádějte fyzickou kontrolu a dodržujte pravidelnou frekvenci v nepravidelných časech.
  • Určete dohled nad předpisy i aktuální evidencí pokladny.

Poraďte se s odborníkem a zjistěte, jak na tom jste ve Vaší firmě. A nebo právě řešíte podobný případ?

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek