Bezúročný úvěr COVID: kdo na něj má nárok?

Právě dnes 16.3.2020 spustila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) bezúročné úvěry na podporu podnikatelů z důvodu krizové situace. Pozor, jedná se o půjčku, nikoliv dotaci. Podnikatelé mohou žádat od 500 tis. korun až do 15 milionů a splátky si mohou odložit až o 12 měsíců. Splatnost úvěru jsou 2 roky a úvěr by měl pokrýt až 90 % způsobilých výdajů.

Kdo může úvěr využít?

Tyto speciální úvěry se budou týkat malých a středních podnikatelů, kterým zavedená vládní opatření způsobila značnou újmu. Budou však muset prokázat, že jejich tíživá finanční situace je spojena s koronavirem. „Například tím, že mají zaměstnance v karanténě, nebo se situace dotkla přímých obchodů vázaných na země jako Čína, Itálie, Jižní Korea.“ řekl Havlíček. Tedy ty podniky, které mají ztížený export a import. 

Co z úvěru můžete financovat?

Úvěr mohou podnikatelé využít například na úhradu mezd zaměstnanců, nájmu, nákladů na energie, k financování zásob apod.  

„Když například bude firma, která chtěla mít výstavu v Miláně, zaplatila za ni 650 tisíc korun, ale ta výstava se zrušila, tak bude moci získat 90 procent z té částky. Nedostává to jako dotaci, ale bezúročný úvěr. Splácet může začít až za rok a může se to rozložit do dalších dvou let,“ uvedl pro příklad Havlíček. Vláda chce prý podpořit menší firmy, které přicházejí o hotovost.

Jaká je šance, že úvěr získáte?

Poměrně velká. „Jsme jedna z prvních zemí, která přijímá podporu podnikatelům. Jedná se o pomoc úvěrového charakteru, jakákoli malá a střední firma, která se dostane do problémů, bude mít šanci získat tento úvěr,” sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády Havlíček (za ANO).

Jak o úvěr požádat?

Žádost je možné podat už dnes a to pomocí e-podatelny na webových stránkách ČMRZB.  Podrobný návod najdete v článku Jak zažádat o bezúročný úvěr COVID? 

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek